Η Φάρμα

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είμαι 45 ετών. Τελείωσα το Λύκειο και στην συνέχεια τα ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής. Η αγάπη για τα ζώα προϋπήρχε και στη συνέχεια έγινε πάθος και σκοπός.

Ο παππούς μου, Παπαϊωάννου Παναγιώτης, γεννηθείς το 1901, είχε λίγα ζώα, περίπου 20 αγελάδες. Τα ζώα αυτά ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής, χρησιμοποιούνταν για εργασία και για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας σε γάλα- κρέας. Ζώα μικρόσωμα, λιτοδίαιτα, ανθεκτικά χωρίς όμως επιδόσεις.

Αυτές τις αγελάδες έδωσε ο παππούς μου στον πατέρα μου το 1963 και σε μια πενταετία τις έκανε εξήντα, αγοράζοντας και λίγα ζώα βελτιωμένα και κάνοντας τις πρώτες διασταυρώσεις με κατεύθυνση το κρέας. Αυτό συνεχίστηκε ως το 1983, οπότε οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των πελατών μας, για καλύτερο ποιοτικά κρέας, χωρίς λίπος, τρυφερό, με λιγότερο κόκαλο, μας οδήγησαν σε διασταυρώσεις με καθαρά κρεατο-παραγωγική κατεύθυνση, για ζώα όπως τα Λιμουζίν.

Το πρώτο κρεοπωλείο το ανοίξαμε το 1981 στο Ελευθεροχώρι. Το δεύτερο μαγαζί άνοιξε το 1991 στην Αμπλιανή Λαμίας, για να μπορέσουμε να καταναλώσουμε την αυξανόμενη παραγωγή μας, μιας και το χωρίο είναι μικρό και ορεινό. Το τρίτο κρεοπωλείο το ανοίξαμε στο κέντρο της Λαμίας το 1995.

Τα ζώα μας είναι αγελάδες ελεύθερης βοσκής, κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης, και το γάλα που δίνουν είναι λίγο και μόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες του μοσχαριού. Το χρώμα τους είναι κόκκινο ή ανοιχτό κόκκινο προς το ξανθό, μιας και τα αρσενικά που χρησιμοποιούνται είναι κόκκινα. Δεν λείπουν όμως τα μαύρα ή τρίγωνα από τα οποία προέρχονται ??. Η αναπαραγωγή και η ανανέωση του κοπαδιού γίνεται με φυσική οχεία από ταύρους Λιμουζίν.

Από το 1996 ασχολήθηκα και με την παραγωγή χοιρινού. Η ράτσα τους προέρχεται από την ΕΦ, μια φάρμα που βρίσκεται στη Σεβαστή Πιερίας και ασχολείται με την αναπαραγωγή και την βελτίωση χοίρων. Η αναπαραγωγή γίνεται με κάπρο (αρσενικό), με φυσική οχεία, σε ζώα της προηγούμενης μονάδας ή επιλεγμένα δικά μας. Την ίδια χρονιά άρχισα να φτιάχνω κοτόπουλα χωριάτικα, αγοράζοντας μικρά πουλάκια είκοσι ημερών, χρώματος κόκκινου ή πετροπούλια (Λαθουριά). Η ανάπτυξή τους είναι φυσιολογική και αργή, και σφάζονται μετά την ηλικία των τεσσάρων έως επτά μηνών. Το βάρος τους είναι, στα θηλυκά 2-2,5 κιλά κα στα κοκόρια 3-4 κιλά. Με τον ίδιο τρόπο μεγαλώνω και γαλοπούλες  χρώματος άσπρου ή μαύρου (Καρδίτσας).

Τα τελευταία δύο χρόνια μεγαλώνουμε και κουνέλια, μιας και ο κόσμος ζητά κρέας λευκό, χωρίς λίπος και σαν ζώα είναι πανέμορφα με ωραίο τρίχωμα και μάτια.

Οι αγελάδες μας, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βόσκουν έξω, τους χειμερινούς μήνες τις ταΐζουμε άχυρα, σανό, τριφύλλι και στεγάζονται σε ανοικτά υπόστεγα για να προστατεύονται από το κρύο, το χιόνι και τον πάγο. Τα μοσχαράκια μετά την ηλικία 5-6 μηνών, τα χωρίζουμε από τις μάνες τους, τα βάζουμε σε ξεχωριστούς χώρους ταΐζοντας τα άχυρο, τριφύλλι, καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι και πίτουρα μέχρι την σφαγή.

Τα ζώα μας μεταφέρονται με ειδικό φορτηγό (ζωάδικο) στα σφαγεία Αμφίκλειας ή Λαμίας και συνοδεύονται από κτηνιατρικά πιστοποιητικά για την υγιή τους κατάσταση και ταυτοποίηση- προέλευση. Δέχονται επίσης αστυκτηνιατρικό έλεγχο και κατά την σφαγή.

Τα ζώα μας αυτή την στιγμή επαρκούν για τις ανάγκες τις κατανάλωσης. Στόχος μας είναι να πουλήσουμε το προϊόν που παράγουμε και όχι να κάνουμε στυγνό εμπόριο. Τα ζώα μας παράγουν καλό κρέας διότι έχουν καθαρό νερό, άφθονο ήλιο και πολύ ελεύθερο χώρο για να κινούνται. Αυτό σε συνδυασμό με την ράτσα- φυλή τους που είναι κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης και την καλή διατροφή τους (άχυρα, τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι και πίτουρα), μας δίνουν καλό και νόστιμο κρέας.