Μοσχαρίσιο και Βοδινό κρέας, τα ζώα μας

Τα ζώα μας είναι αγελάδες ελεύθερης βοσκής, κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης, και το γάλα που δίνουν είναι λίγο και μόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες του μοσχαριού. Το χρώμα τους είναι κόκκινο ή ανοιχτό κόκκινο προς το ξανθό, μιας και τα αρσενικά που χρησιμοποιούνται είναι κόκκινα. Δεν λείπουν όμως τα μαύρα ή τρίγωνα από τα οποία προέρχονται. Η αναπαραγωγή και η ανανέωση του κοπαδιού γίνεται με φυσική οχεία από ταύρους Λιμουζίν.

Μοσχαράκι γάλακτος

Ζώο νεαρός ηλικίας που θηλάζει ακόμη και λαμβάνει σαν συμπλήρωμα διατροφής τριφύλλι και δημητριακά (καλαμπόκι, κριθάρι).

Μοσχάρι

Ζώο νεαρής ηλικίας που βρίσκεται στο στάδιο του απογαλακτισμού, ηλικίας από 8-28 μηνών.

Μοσχάρι 2-3 ετών (δαμάλι)

Το δαμάλι έχει την ίδια διατροφική αξία με το μοσχαράκι γάλακτος και το μοσχάρι αλλά διαφέρει στη γεύση. Τέτοια ζώα σφάζονται σε αραιά διαστήματα (1 κάθε 2 έως 3 μήνες) και απευθύνονται σε καλοφαγάδες που ξέρουν να εκτιμούν την ιδιαίτερη γεύση του.

Βοδινό (από 3 ετών και πάνω)

Κρέας υψηλής διατροφικής αξίας που προέρχεται συνήθως από θηλυκό ζώο (αγελάδα) και υπόκειται σε βιοψία για την αποφυγή της νόσου των τρελλών αγελάδων.

Το βοδινό κρέας.

Το βοδινό κρέας κατέχει μια σημαντική θέση στην υγιεινή διατροφή. Το κόκκινο κρέας που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αν και περιέχει μικρή ποσότητα λίπους έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια υγιεινή, χορταστική και νόστιμη διατροφή.

Το βοδινό κρέας διαιρείται σε μέρη ανάλογα με το σημείο του σώματος από όπου προέρχεται. Κόβεται σε μικρότερα κομμάτια σε ατομικές ή οικογενειακές μερίδες. Κάθε τμήμα απαιτεί διαφορετική μεταχείριση στο μαγείρεμα και έχει επίσης διαφορετική διατροφική αξία.

Στο πιο πάνω διάγραμμα φαίνονται τα διάφορα μέρη του βοδινού / μοσχαρίσιου κρέατος κάνοντας κλικ στα τμήματα θα μάθετε περισσότερα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και γιατί πρέπει να επιλέξετε το συγκεκριμένο τμήμα.